Fiilikset videon ja levyn julkaisun hetkellä

Tuntuu, että on aika kerätä levyn teon aikana koettuja asioita yhteen. Julkaisupäivän tunteet ovat ristiriitaiset; olen kulkenut omaa artistipolkuani esikoislevyn julkaisuun saakka, jonka ajattelin aiemmin olevan määränpää, mutta oikeastaan olen jo matkalla eteenpäin.

 

Musiikin kiemuraisen tien risteykset ja sivupolut

Sen tien, jolle hyppäsin kolme vuotta sitten, määränpää oli selvä. Mutta siitä, millaisia töyssyjä ja tiukasti kaartavia käänteitä matkaan tulisi kuulumaan, ei ollut käsitystäkään. Eikä myöskään siitä, miten sen tien sivupoluilla ja risteyskohdissa tehdyt valinnat ovat värittäneet tarinan kulkua. Video ”Crossroads” kuvaa
tällä tiellä tehdyn matkan kohtia, käänteitä ja teoksen työstämistä sanoitusten synnystä, nuottien kirjoittamiseen ja nauhoituksiin saakka. Herkistävää ja ihanaa muistella, mitä kaikkea tällä tiellä ja sen tallotuilla poluilla on jo tullut vastaan.

Tyhjiä nuottiviivoja ja luonnos CD-vihkosesta.

Kaikki alkoi pöytälaatikkoon tarkoitetuilla raapustuksilla, jotka ujosti vinkkasivat, ”tällaista nyt olisi tulossa”. Ristiriitainen epävarmuuden ja määrätietoisen pyrkimyksen ajoittainen kaoottinen yhdistelmä, sekä taistelut niiden kukistamiseksi ovat kuuluneet tunnepalettiin. Jännitystärinöiden ensikohtaamiset, hyväksymisen kautta niiden kanssa toimiminen, ja jopa niiden pienet ylittämiset ovat värittäneet matkaani artistina. Suuria valintoja elämän muilla saroilla ja koettuja tunteita polkujen risteyskohdissa, päätöksiä, ratkaisuja, etenemistä – ne kaikki ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Määränpää on alusta asti ollut selvä, ja
nyt tuntuu, että tämä matka on oikeastaan vasta alussa. Crossroads-video on julistus ja kunnianosoitus näille matkan vaiheille. Ja video julkaistaan esikoisalbumini julkaisupäivänä.

Ja se julkaisupäivä lopulta tuli

Päivä esikoisalbumin julkaisulle, tässä ja nyt. Mutta nyt kun fiilis pitäisi olla huikea, en tiedä mitä tuntea. Kun on samanaikaisesti tyhjän montun pohjalla ja mäen huipulla. Luominen on kuin sisäinen luonnon kiertokulku kaikkine vuodenaikoineen: kukintojen väriloisto lakastuu sadonkorjuun jälkeen, lehdet tippuvat ja tulee syksy, jonka jälkeen pysähtynyt talvi. Minulle se talvi laskeutuu vasten kesää.

Itselleen perustellen

Minulle musiikin tekeminen ja esittäminen ei ole kilpailu kenenkään muun kuin itseni kanssa, eikä myöskään tarkoitettu arvostelijoiden pelitantereeksi. Teos pitää nähdä kokonaisuutena, tarkoituksena vain saattaa musiikki kuulluksi, lisäksi huomioiden, millaisista lähtökohdista ja resursseilla tämä esikoisalbumi on syntynyt. Ainahan voisi vain viilata ja viilata, tehdä uusiksi ja aloittaa alusta. Itse halusin että levy jää tällaiseksi, siinä valmiudessa kuin se oli kappaleiden valmistumisen hetkellä. Kolmeen vuoteen on mahtunut paljon, ja kenties tänä päivänä olen jo toisessa vaiheessa. On ollut pakko päästää irti ja mennä eteenpäin. Muutenhan matka pysähtyy. Levynjulkkari on nyt yksi etappi, tai pysäkki tien varrella. Ehkä pohjatöitä on nyt tehty jo sen verran, että suurimmat kuopat on siloiteltu jo tasaisemmiksi tien ohjatessa tästä eteenpäin.

Jään odottamaan uuden versoamista ja.. Crossroadsin sanoin:

“Looking for direction at the crossroads of my path”

LITN interview with piper

Lue lisää Piperista artistina sekä 'What is the Heart for?' albumista amerikkalaisen Lost in the Nordics -sivuston haastatattelusta.

Kiitos, että luet!

Laita hyvä kiertämään

seuraa päiviä

Uutta blogissa

Hae sisällöstä

© Suunnittelupajapikseli.fi 2024