Lastenvaate Piper Oy:n tuotteiden materiaalivalinnoissa on otettu huomioon ympäristönäkökulmat  ja olemme laatineet tahranpoisto- ja hoito-ohjeet avuksesi vaatteen pesussa ja siistinä pitämisessä.

Hoito-ohjeet

Tuotteet, joiden valmistusmateriaali on puuvilla-elastaani, pestään 40 asteessa. Pesu samansävyisten kanssa. Koska kyseessä on lapsen vaate, on suositeltavaa pestä tuote ennen ensimmäistä käyttöä. Mikäli tuotteessa on painokuva, pese tuote nurinpäin käännettynä. Älä käytä rumpukuivainta.

Puuvillalle on tyypillistä kutistua hieman ensimmäisissä pesuissa. Meidän tuotteemme kutistuvat pesussa maksimissaan 5 %. Tuote pitää paremmin mallinsa, kun muotoilet sen kosteana narulle. Silitys poistaa mahdolliset pesujen aikana tulleet rypyt tuotteesta ja erityisesti suuremmista painokuvista. Silitä nurjalta puolelta.

Lastenvaate Piper Oy:n vaatteiden pesuvinkit

Ajattele ympäristöä, säästä energiaa ja pidennät samalla tuotteen käyttöikää!

Pikaohjeet:

  1. Älä turhaan pese vaatteita liian kuumassa vedessä. Useinkin 40 asteen pesu riittää, kun tutkii tuotteen tahrat ja huoltaa vaatteet tahrojen mukaisesti. Läheskään aina tahrat eivät vaadi kuumaa pesua. Päinvastoin: joskus tahrat voivat ns. ” palaa kiinni” kankaaseen, eivätkä lähde sen jälkeen helposti pois. Kun normaalissa lasten käytössä olleet vaatteet pesee 40 asteessa, vaatteet säilyvät pidempään käyttökelpoisena, mikä vähentää osaltaan lastenvaatteiden kertakäyttökulutusta. Pienillä valinnoilla voit vaikuttaa.
  2. Annostele pesuainetta kohtuullisesti. Liialla pesuaineen käytöllä on monia haittavaikutuksia: se rehevöittää ympäristöä, ei tee pesukoneelle hyvää, haalistaa tuotteiden värejä ja saattaa jättää pesuainejäämiä tuotteeseen, jotka ärsyttävät lapsen ihoa.
  3. Suorista ja muotoile vaate ja ripusta se narulle kuivumaan, älä turhaan pyöritä rumpukuivaajassa

Pesuohjeet

Ennen pesua. Tarkasta vaatteen tahrat. Jos tuotteesta löytyy tahroja, katso vinkit erilaisille lasten vaatteiden tahroille. Käännä kuvalliset tuotteet nurinpäin. Lajittele värien mukaan. Sulje mahdolliset vetoketjut pesun ajaksi. Tarkasta taskut. Käsittele esikäsittelyn tai tahranpoiston vaativa tuote ennen pesua. Älä täytä konetta liian täyteen.

Pesuaine. Valitse värillisille vaatteille värillisille vaatteille tarkoitettu pesuaine, tuotteiden värit säilyvät pesusta toiseen. Jauheet sisältävät yleensä hiukan valkaisuainetta, joten parhaaseen tulokseen pääset nestemäisillä värillisille vaatteille tarkoitetuilla pesuaineella. Nestemäiset pesuaineet myös huuhtoutuvat vaatteesta paremmin pois, ja sopivat pikaohjelmiin. Valitse pienelle lapselle hajusteeton pesuaine. Annostele pesuainetta kohtuullisesti, ei liikaa.

Huuhteluaine. Huuhteluaine pehmentää luonnonkuituja, kuten puuvillaa ja poistaa tuotteista sähköisyyttä (pienet takkutukat kuriin), mikä tekee lapsen vaatteesta miellyttävän. Huomaa, että elastaani voi ajan myötä hieman kellastua tai haurastua huuhteluaineen käytöstä. Huuhteluaineen käyttö pesussa on valinta, hyödyt ja epäkohdat huomioiden ja tiedostaen.

Pesuohjelman valinta. Tarkasta tahrat ja tehdyt toimet ennen pesua. Lastenvaate Piper Oy suosittelee, että pesulämpötilaksi valitaan 40 astetta. Normaalissa lasten käytössä olleet vaatteet eivät vaadi toistuvaa kuumempaa pesua.

Pesun jälkeen. Tuotteet pitävät paremmin mallinsa, kun muotoilet ne kosteana narulle. Tämä vähentää osaltaan silityksen tarvetta. Silitys nurjalta puolelta enintään 110° . Painokuvallisille tuotteille ei suositella rumpukuivausta. Rumpukuivaus pehmentää tekstiilejä, mutta voi myös kutistaa sitä ja kuluttaa aina jonkun verran tuotetta.

Tahranpoisto vaatteista

Tutki tahra ja toimi tahran mukaan seuraavasti. Esikäsittele tahrat ennen pesua. Vältä liian kuumaa pesulämpötilaa, jotkut tahrat voivat ns. ”palaa kiinni” kankaaseen, eivätkä lähde sen jälkeen helposti. Yleissääntö: älä anna tahran kuivua kiinni tekstiiliin, vaan poista se heti. Vinkki: melko monen tahran poistossa toimii parhaiten käsitiskiaine, joka poistaa rasvaa.

”Nou-hätä”-tahrat:

Maito, jäätelö, kaakao, jäätelö, veri. Älä pese näitä tahroja liian kuumassa! Nämä tahrat lähtevät yleensä parhaiten ”kylmässä” vesipesussa. Liian kuumassa pesulämpötilassa esim. veren proteiini voi palaa kiinni kankaaseen, jonka jälkeen sitä voi olla vaikeaa poistaa. Jos tahra on ehtinyt kuivua tekstiiliin, voit laittaa vaatteen kylmään veteen likoamaan ennen pesua. Tämän jälkeen normaali vesipesu. Ensin pesu kylmässä, jos ei lähde sen jälkeen pesu kuumassa.

Sokeri, suklaa, karkit, hattara, lakritsi. Sokeri lähtee normaalissa vesipesussa. Jos sokeritahrassa on väriaineita, voi kokeilla käsitiskiaineella: laita pieni määrä käsitiskiainetta kosteaan liinaan ja poista tahra paikallisesti. Huuhtele käsitiskiaine pois ennen vaatteen pesukoneeseen laittamista. Samalla tavalla käsitellen lähtevät myös öljy ja rasvatahrat, sillä käsitiskiaine poistaa rasvaa.

Kura, hiekka. Lähtee normaalissa pesussa, poista irtonainen ja kuivunut kura ennen pesua harjaamalla tai rapsuttelemalla.

Vesiliukoiset värit ja sormivärit ja maalit lähtevät vesipesussa. Voit myös laittaa hieman nestemäistä pyykinpesuainetta suoraan tahralle ja anna pesuaineen hetken imeytyä kankaaseen. Tällä tavoin pesuaine ehtii imeytyä kuituun ja tahraan, ja tahra alkaa irrota heti pesuohjelman käynnistyttyä.  Normaali vesipesu.

Purukumi: poista heti pois vaatteesta. Jos purukumi on juuttunut kiinni kankaaseen, voit kokeilla vaatteen pakastamista ja tahran rapsuttamista pois jäisenä. Yritä saada purukumitahra pois ennen pesua.

Auts-tahrat:

Auts-tahrat eivät lähde helposti, ja voivat vaatia tahranpoiston.

Mustikka ja muut marjatahrat, voikukka ja nurmikko. Käsittele tahrat ennen pesua. Jos käytät tahranpoistoainetta, testaa ensin tahranpoistoaineen sopivuus tuotteeseen kohtaan, joka ei ole näkyvillä. Tahra voi vaatia hieman ”mekaanista” rapsutusta, jolloin se lähtee irtoamaan kuidun pinnasta. Marjatahroja voi joutua liottamaan (pitkäänkin) lämpimässä pesuainevedessä, jotta tahra alkaa irrota kuidusta.

Ketsuppi ja tomaattipohjainen kastike voivat olla vaikeahkoja. Poista tahra heti astianpesuaineella. Jos tahra ehtii kuivua vaatteeseen, saatat tarvita tahranpoistoainetta tai liotusta.

Tussi, kuulakärkikynä, muste. Laita tahranpoistoainetta juuri tahran kohdalle ja rapsuta tahranpoistoaine ”kynnellä” tai tikulla varovasti kiinni kuituun ennen pesua. Huomioi materiaali, kaikki materiaalit eivät kestä tahranpoistoa.

Ketjuöljy, piki, liima, maali, lakka. Vaikeaa saada pois kaupan tahranpoistoaineilla, voi vaatia ammattimaisen tahranpoiston.

Huom. Tahranpoistossa yritetään onnistua heti ensimmäisellä yrityksellä. Esim. joidenkin tahrojen öljy ja väriosuus pitäisi saada lähtemään yhtä aikaa. Voi olla että väriaine lähtee vain öljyn mukana. Jos tahrasta on poistunut öljy, voi olla että väriosuus jää kankaaseen ja se on mahdotonta saada jälkikäteen pois. Tahrat tulisi tutkia heti ensimmäisessä pesussa. Ne lähtevät paremmin silloin, kun pesuaine ei ole poistanut osaa tahrasta.

Hupsis-tahrat:

Pissa, uloste, oksennus. Pissa lähtee normaalissa pesussa, eikä vaadi erillisiä toimenpiteitä. Lapsen pissa ei ole haitallista eikä myrkyllistä, ja puhdistuu kankaasta normaalissa vesipesussa.

Uloste ja oksennus: pese erillään muusta pyykistä! Poista nämä tahrat vaatteesta ja huuhtele ennen pesua. Huuhtele ensin kylmällä vedellä, sen jälkeen pesu 60 asteessa. Ei vaadi tahranpoistoainetta. Huuhtele hyvin.

Jos tuote ei kestä 60 asteen pesua, voi tilanteesta riippuen lisätä hieman pesuaineannostusta ja pestä erillään muusta pyykistä.

Hoito-ohjeen pesulämpötilat ovat suosituslämpötiloja. Useinkin tuotteet voivat kestää muutamia pesukertoja hoito-ohjeen suosittelemaa kuumemmassa lämpötilassa. Tällöin on varauduttava siihen, että tuote saattaa kutistua hieman enemmän, väreissä tai muissa lisäosissa voi tapahtua muutoksia. Tuotteen valmistaja/valmistuttaja ei myöskään vastaa hoito-ohjeen vastaisesta pesusta.

Nämä ovat yleisiä vinkkejä lasten vaatteiden tahranpoistoon. Huomioi, että jokainen pesutapaus ja tahra on omanlaisensa, ja voi vaatia ohjeiden soveltamista riippuen esimerkiksi siitä, missä materiaalissa tahra on.

Lastenvaate Piper Oy ei vastaa kenenkään kotioloissa tapahtuvasta pyykinpesusta näiden ohjeiden mukaisesti.